Voortgezet onderwijs

Je hoort de laatste tijd steeds vaker over het belang van voedseleducatie. Kinderen die gezond en fit zijn, zitten lekkerder in hun vel en leren en presteren beter. Zou het niet fantastisch zijn wanneer je de leerlingen niet alleen qua mogelijkheden alle kansen kunt bieden, maar er ook aan kunt bijdragen dat ze vitaal genoeg zijn om hun potentie, nu of op latere leeftijd, waar te maken?

Kinderen in het voorgezet onderwijs krijgen ineens een stuk meer verantwoordelijkheden; zelfstandig naar school, je huiswerk inplannen, maar ook omgaan met je eigen bankpas en alle voedselverleidingen om je heen. Wat zou het fijn zijn wanneer deze kinderen ook op dit vlak bewuste keuzes zouden kunnen maken.

Voedseleducatie

Veel ouders en docenten waarderen het wanneer de school aandacht besteedt aan gezonde voeding. Bijvoorbeeld in de vorm van voedseleducatie. Hierbij kan De Voedingsjuf de school helpen. Dit met gastlessen aan de leerlingen, voorlichting aan het team of informatie aan de ouders.

Gastlessen

Als onderwijsprofessional kan ik gastlessen geven aan alle onderwijsniveaus en meeste klassen. Voor mijn lessen maak ik gebruik van erkende lesmaterialen. Hierdoor sluiten de gekozen thema’s aan bij diverse kerndoelen (SLO) voor het voortgezet onderwijs én kunnen de lessen hierna eventueel worden overgepakt door de eigen docent(en).

Voorbeelden van lessen die enthousiast worden ontvangen:

Kies ik gezond

Kies ik gezond?

In deze les starten de leerlingen met een filmpje over de Schijf van Vijf op het digibord. Gaan ze aan de slag met het scannen van diverse gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen met een app op hun telefoon en sluiten we af met een Kahoot Quiz.
De leerlingen worden hierna uitgedaagd om zelf een klein stapje richting een gezonder voedingspatroon te zetten.

Voedselverleiding

In deze les bekijken we de mate waarin we bewust en onbewust worden verleid om (meestal ongezonde) voedingskeuzes te maken. Wat beïnvloedt de keuzes die je maakt? We nemen verschillende marketingtrucs onder de loep en kijken hoe je deze ook kunt inzetten om positief gedrag te stimuleren (nudging). We gaan zelf aan de slag met het proeven van gezondere alternatieven en gaan onze klasgenoten m.b.v. marketingtrucs verleiden om deze gezondere keuze vaker te maken.

Voedselverleiding

Bovenstaande lessen zijn afzonderlijk in te plannen, maar sluiten ook goed aan op elkaar.

Aansluiting andere onderwijsprogramma’s

Als Voedingsjuf werk ik graag samen met de Gezonde School en de Gezonde Schoolkantine. Dit wanneer scholen aan de slag willen gaan met het themacertificaat ‘Voeding’. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Kosten

Informatie over de kosten en mogelijke subsidies kunt u hier vinden.

Contact

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, kunt u contact met mij opnemen.

“Niky is een fijne gastdocent om mee samen te werken. Ze is enthousiast, flexibel en heeft een passie voor gezonde voeding.
De inhoud van haar lessen was erg goed; een combinatie tussen theorie en praktijk. Iets wat belangrijk is bij onze doelgroep.”

Sylvia Dijkshoorn, medewerker Laurentius de Praktijkschool – Delft