Primair onderwijs

Je hoort de laatste tijd steeds meer over het belang van voedseleducatie. Kinderen die gezond en fit zijn, zitten lekkerder in hun vel en leren en presteren beter. Zou het niet fantastisch zijn wanneer je de leerlingen niet alleen qua mogelijkheden alle kansen kunt bieden, maar er ook aan kunt bijdragen dat ze vitaal genoeg zijn om hun potentie, nu of op latere leeftijd, waar te maken?

Maar waar ga je beginnen?

De Voedingsjuf

Als Voedingsjuf kan ik scholen hierbij helpen. Ik kan bijvoorbeeld samen met de school kijken naar de gewoontes rondom voeding. Wat nemen kinderen nu eigenlijk mee naar school als tussendoortje of lunch en in hoeverre draagt dit bij aan het gezond opgroeien én, niet onbelangrijk, het goed kunnen leren en concentreren op school? Zijn er verbeterpunten te vinden? Kunnen we daar misschien afspraken over maken? Hoe implementeren we dat binnen de school én, niet onbelangrijk, hoe nemen we zowel het team, de kinderen als de ouders hierin mee?
De Voedingsjuf helpt scholen om dit stap voor stap aan te passen en te verwerken in een beleid gezonde voeding. U kunt hierbij denken aan voorlichting aan het team, een (online) ouderavond of het geven van gastlessen.

voeding ruiken

Gastlessen

Als doorgewinterd onderwijsprofessional, kan ik gastlessen geven in alle groepen, van jong tot oud. Dit kunnen lessen zijn waar wordt ingegaan op de theorie; welke voeding heb je nodig om te groeien? Belevingslessen, waarbij kinderen gaan voelen, ruiken en proeven, lessen over voeding & duurzaamheid of kooklessen.
Ik maak hierbij gebruik van erkende lesmaterialen. Hierdoor sluiten de gekozen thema’s aan bij diverse kerndoelen (SLO) voor het primair onderwijs.

Smaaklessen
Smaaklessen

Tijdens mijn gastlessen maak ik o.a. gebruik van Smaaklessen. Deze lessen zijn bewezen effectief. Door kinderen kennis én ervaring mee te geven, blijft de stof beter hangen. Hiermee zullen kinderen later eerder gezondere en duurzamere voedingskeuzes maken.

Alle lesmaterialen sluiten aan bij het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO. Op basis daarvan zijn vijf pijlers samengesteld, die in de lessen terugkomen:

  • Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig?
  • Smaak: Durf jij nieuwe soorten eten te proeven?
  • Voedselproductie: Waar komt ons eten vandaan?
  • Koken: Hoe maak je een gezond, lekker tussendoortje?
  • Consumentenvaardigheden: Wat staat er op een etiket?

Deze lessen zijn te vinden in Lesportaal Chef! en kunnen bv. gedeeltelijk door mij en gedeeltelijk door de eigen leerkrachten worden gegeven.

Ik ben tevens adviseur workshops & gastlessen van Team Smaaklessen (Wageningen University & research), waardoor ik alle ins en outs van het programma ken. Ik kan daarom ook een praktische voorlichting aan het team geven om leerkrachten de mogelijkheden te laten zien van dit lesportaal, zodat ze er meteen mee aan de slag kunnen gaan.

Opname en montage: Team Smaaklessen

Aansluiting andere onderwijsprogramma’s

Als Voedingsjuf werk ik graag samen met de Gezonde School. Dit wanneer scholen aan de slag willen gaan met het themacertificaat ‘Voeding’. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Ook is De Voedingsjuf inzetbaar voor gastlessen vanuit de Subsidie Jong Leren eten.

Kennismaken?

Bovenstaande is een greep uit de diverse mogelijkheden die ik bied. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met mij op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

“De afgelopen periode is De Bloeiwijzer een samenwerking aangegaan met Niky als De Voedingsjuf. Met De Voedingsjuf in huis krijg je meer binnen dan alleen maar adviezen over gezonde voeding. Zo heeft Niky aan de wieg gestaan bij het bepalen van de startsituatie van De Bloeiwijzer. Dit deed zij d.m.v. interviews, gesprekken met kinderen, enquêtes onder ouders en teamleden. Vervolgens heeft zij met de werkgroep het beleid opgesteld voor de aankomende periode.
Niky is zelf leerkracht en intern begeleider geweest. Hierdoor kon zij ook haar ervaring inzetten bij het stappenplan, want realisme in de stappen om de kinderen, ouders en het team mee te nemen is essentieel. Dit doet Niky op een professionele en inhoudelijk overzichtelijke manier.
Wij zijn heel tevreden over de inzet en deskundigheid van Niky.”

Ronald Bouwman, Directeur De Bloeiwijzer – Amstelveen
Kookles door De Voedingsjuf