Over mij

Niky Steendam-Jobse, De Voedingsjuf

Ik vind dat voedseleducatie structureel op het lesrooster zou moeten staan. In iedere klas. En het eten van gezonde voeding zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.
Tot het zover is, geef ik lessen als De Voedingsjuf en help ik scholen, de kinderopvang en andere instanties waar kinderen komen, om voedseleducatie en gezonde voeding op de kaart te zetten.

Voordat ik mijn avontuur als De Voedingsjuf begon, heb ik ruim 20 jaar in het onderwijs gewerkt. Dit als leerkracht, ambulant begeleider en intern begeleider.
Gedurende deze jaren kwam ik veel kinderen tegen met diverse (langdurige) ziektes, lichamelijke klachten en overgewicht, maar ook met diverse leer-, gedrags- en concentratieproblemen. Ik vroeg mij altijd af wat andere voedingskeuzes hen zou kunnen opleveren.

Achtergrond

Ik ben, mede door mijn werk en persoonlijke omstandigheden, al ruim 10 jaar geïnteresseerd in voeding en de relatie met je gezondheid. De laatste jaren ben ik mij daar steeds verder in gaan verdiepen en professionaliseren. Dit door middel van diverse opleidingen, zelfstudie en contacten binnen het netwerk van de preventieve gezondheid.
Ik besloot mijn passie te volgen en een eigen bedrijf op te starten. In eerste instantie voor persoonlijk voedingsadvies, echter het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo werd ‘De Voedingsjuf‘ geboren.

Als Voedingsjuf is het mijn missie om kinderen en de volwassenen om hen heen, kennis en bewustwording bij te brengen over de voedingskeuzes die ze maken.

Kinderen hebben nog een heel leven voor zich. De keuzes die ze nu maken en die wij als ouders en/of professionals voor ze maken, hebben invloed op de rest van hun leven. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Breingezondheid

De werking van het brein vind ik ontzettend interessant. Dit is ooit ontstaan toen ik in het onderwijs werkte met kinderen met diverse soorten hersenbeschadigingen. Een paar jaar geleden kwam de opleiding tot Breingezondheid en natuurlijk ad(h)d coach op mijn pad. Hier leerde ik nóg meer over de werking van de hersenen, maar ook hoe je deze werking kunt beïnvloeden door je voeding- en leefstijlkeuzes. Dit was ontzettend inspirerend. Ik gebruik deze kennis tijdens mijn werk als De Voedingsjuf, maar zeker wanneer ik 1 op 1 met mensen/kinderen aan de slag ga.
Het optimaliseren van je voeding is hierbij de basis, maar staat niet op zichzelf. Om een goede breingezondheid te bereiken, is het ook belangrijk dat je voldoende beweegt, je goed kunt ontspannen, je goed slaapt, etc. Hier help ik je graag bij.

Vitaliteit op de werkvloer

De Voedingsjuf is ook in te zetten in het bedrijfsleven. Dit doe ik vanuit Beter werkt. Aandacht voor vitaliteit op de werkvloer. Met Beter werkt werken we aan de onderdelen Body, Food en Mind. Dit met name gericht op stressreductie. Ik neem uiteraard het onderdeel Food voor mijn rekening, waarbij ik o.a. inzet op breingezondheid.
Wil je meer lezen over Beter werkt, bezoek dan de website www.beter-werkt.nl.

Beter werkt. bedrijfsleven

Reviews

Els van Coeverden
Team Smaaklessen - WUR - Projectleider

Sinds een paar jaar werken wij heel fijn samen met Niky. Ze denkt niet alleen inhoudelijk met verschillende opdrachten mee, maar geeft voor Smaaklessen ook gastlessen en workshops. Ze maakt een mooie combinatie tussen haar ervaringen in de praktijk en de theorie. Wij zijn heel tevreden over haar inzet en de professionaliteit. Met haar didactische én voedingskennis sluit haar deskundigheid goed aan bij ons team.

Ronald Bouwman
De Bloeiwijzer - Amstelveen - Directeur

Met De Voedingsjuf in huis krijg je meer dan alleen maar adviezen over gezonde voeding. Zo heeft Niky aan de wieg gestaan bij het bepalen van de startsituatie van De Bloeiwijzer en heeft zij met de werkgroep het beleid opgesteld. Niky is zelf leerkracht en intern begeleider geweest. Hierdoor kon zij ook haar ervaring inzetten bij het stappenplan, want realisme in de stappen om kinderen, ouders en het team mee te nemen is essentieel. Dit doet Niky op een professionele en inhoudelijk overzichtelijke manier. Wij zijn heel tevreden over de inzet en deskundigheid van Niky.

Annemieke Arens
Junis Kinderopvang - Beleidsmedewerker

We kijken tevreden terug op de workshop 'Gezonde voeding' die Niky heeft gegeven aan pedagogisch medewerkers die werken op één van onze KDV’s en BSO’s. Met een interactief programma weet zij goed aan te sluiten bij vragen uit de praktijk. Daarbij wist zij makkelijk de verbinding te leggen met onze pedagogische visie en beleid rondom gezonde voeding. Fijne samenwerking.

Sylvia Dijkshoorn
Laurentius de Praktijkschool - Delft - Gezonde School coördinator

Niky is een fijne gastdocent om mee samen te werken. Ze is enthousiast, flexibel en heeft een passie voor gezonde voeding. De inhoud van haar lessen was erg goed; een combinatie tussen theorie en praktijk. Iets wat belangrijk is bij onze doelgroep.

Coördinator Gezonde School
Max Havelaar Kindcentrum - Delft

De gastlessen van Niky waren een succes! Niky is heel flexibel in het aanbieden van haar lessen. Zo heeft ze (ivm de Covid-beperkingen) de eerste les aan alle groepen digitaal gegeven. De tweede les kon gewoon live in de klas. Het mooie van Niky is dat ze voor alle leeftijden iets in petto heeft en daardoor goed weet in te springen op de verschillende leeftijdsgroepen binnen ons Kindcentrum.

Maartje Corsten
De La Reyschool - Den Haag

Niky is een vriendelijke gastdocent die moeiteloos schakelt tussen kinderen uit de onder- en bovenbouw. Het is mooi om te zien hoe zij in deze rol haar ervaring als leerkracht combineert met haar grote passie voor gezonde voeding. Niky is bovendien hands-on en denkt goed mee in de voorbereiding. Tijdens de lessen improviseert zij makkelijk en sluit op een natuurlijke manier aan bij de werkwijze van de school.


Samenvatting C.V.

Relevante opleidingen en cursussen

  • Breingezondheid & Natuurlijk AD(H)D coach, Better Health Academie (2023)
  • Medische basiskennis, Con Amore (2022)
  • Kinderen en natuurlijke voeding, Kosmeoo Health (2021)
  • Natuurvoedingsadviseur, Sonnevelt opleidingen (2019)
  • Pabo (1993 – 1997)

Werkervaring

  • Adviseur workshops & Gastlessen voor Team Smaaklessen en EU-Schoolfruit, Wageningen University & research (2022 – heden)
  • Eigenaar ‘De Voedingsjuf’ (2020-heden)
  • Werkzaam in het onderwijs als leerkracht, ambulant begeleider en intern begeleider (1998 – 2020)

Zie voor overige opleidingen, cursussen en werkervaring mijn LinkedInprofiel: