Naast (gast)lessen en workshops aan kinderen, geeft De Voedingsjuf ook voorlichting aan volwassenen. Dit over diverse voeding-gerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld in de vorm van een workshop of lezing. Er wordt voorlichting gegeven aan verschillende doelgroepen;
- Professionals die met kinderen werken; leerkrachten, pedagogisch medewerkers, medewerkers GGD, JOGG, JGZ, buurtsportcoaches, etc.
- Ouders en verzorgers,
- Volwassenen die meer over voeding willen weten m.b.t. hun eigen gezondheid,
- Werkgevers/werknemers.
Hieronder ziet u voorbeelden van verschillende voorlichtingen die goed zijn ontvangen. Hiernaast is altijd maatwerk mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Workshop ‘Voeding en verzadiging van het kinderlijf‘
Herken je ze? Die jongen die na 7 crackers nóg honger heeft? Of dat meisje wat de hele middag om eten komt vragen? Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de verschillende soorten honger die er zijn én leer je hoe honger en verzadiging in het (kinder)lijf werken.

Na een korte ‘biologieles’ ga je het voedingsaanbod op jouw locatie/binnen jouw gezin onder de loep nemen en door een andere bril bekijken. Welke voeding voedt het kinderlijf in plaats van het alleen te vullen? De workshop wordt afgesloten met het maken van verschillende spreads die ook makkelijk met kinderen te maken zijn. Uiteraard worden de spreads hierna door de deelnemers getest.
Doelgroep: Pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang (KDV/BSO), IKC’s, ouders.
Duur: 1,5 tot 2 uur
Wat vonden anderen van deze workshop?
“Goede vertaalslag naar de praktijk door ook de recepten te maken met elkaar. Fijne theoretische onderbouwing en stof tot nadenken.”
“Leuke dingen geleerd die ik niet wist en andere kijk op ons voedingsbeleid.”
“Het heeft me bewust gemaakt van hoe we meer variatie in de samenstelling van onze eetmomenten kunnen aanbrengen!”
Medewerkers Kinderopvang ZON!
Voorlichting/workshop ‘Gezonde voeding binnen het onderwijs’.
Je wilt schoolbreed aan de slag met voedseleducatie en hebt of wilt een beleid gezonde voeding binnen de school. Graag wil je dat alle leerkrachten hier achter staan en/of het beleid uitrollen in de klas. Hoe kun je dit aanpakken?

Tijdens deze voorlichting krijg je informatie over het belang van gezonde voeding voor kinderen en waarom school de uitgelezen plek is om hiermee aan de slag te gaan. We kijken naar het verband tussen voeding en het leervermogen en lichten het beleid uit op school-, groeps- en leerlingniveau. We bekijken het lesprogramma ‘Smaaklessen‘ en hoe je dit op een laagdrempelige manier kunt implementeren binnen de school.
Wanneer deze voorlichting als workshop wordt aangeboden, gaan we dieper in op de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’ m.b.t. beleid en voedseleducatie en sluiten we af met een proefjescircuit.
Doelgroep: Leerkrachten en ondersteunend personeel.
Duur: 1 tot 1,5 uur voor de voorlichting. Bij de workshop komt hier 1 uur bij.
Workshop ‘Gezonde voeding binnen de kinderopvang’.
Tijdens deze interactieve workshop krijgen pedagogisch medewerkers informatie over gezonde voeding. Waarom is dit zo belangrijk en wat kun je hier als kinderopvang-locatie aan bijdragen?

Wat staat er in het beleid van de organisatie en wat zien we hiervan terug op de werkvloer? Waarom is het zo belangrijk om het goede voorbeeld te geven? Hoeveel groente/fruit en suiker eten kinderen gemiddeld? En hoe weet je of de producten die je binnen je locatie gebruikt passen binnen een gezond voedingspatroon? Dit zijn onderwerpen die tijdens deze workshop aan bod komen.
Tijdens de workshop wordt een heerlijk gezond tussendoortje gemaakt.
Doelgroep: Pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang (KDV/BSO)
Duur: 2 tot 2,5 uur
Wat vonden anderen van deze workshop?
“We kijken tevreden terug op de workshop ‘Gezonde voeding’ die Niky heeft gegeven aan pedagogisch medewerkers die werken op één van onze KDV’s en BSO’s. Met een interactief programma weet zij goed aan te sluiten bij vragen uit de praktijk. Daarbij wist zij makkelijk de verbinding te leggen met onze pedagogische visie en beleid rondom gezonde voeding. Fijne samenwerking.“
Annemieke Arens, beleidsmedewerker Junis Kinderopvang– Alpen aan den Rijn
Workshop ‘Gezonde voeding voor kinderen’ voor ouders/verzorgers.
Tijdens deze interactieve workshop krijgen ouders/verzorgers informatie over gezonde voeding. Er worden tips gegeven hoe je in kleine stappen verbeteringen aan kunt brengen in het voedingspatroon van jouw kind. Ter afsluiting brengen we het geleerde in de praktijk door het maken van een gezonde lunch.

Onderwerpen die aan bod komen: gezonde gewoontes, gezond ontbijt/lunch/tussendoortje, suiker in voeding en dranken, gezond gewicht, portiegrootte, etc.
De ochtend wordt afgesloten met het gezamenlijk maken én eten van een gezonde lunch.
Doelgroep: Ouders/verzorgers van kinderen tussen de 4 en 13 jaar oud.
Duur: 2 tot 2,5 uur
Bijzonderheden:
Deze workshop is ook beschikbaar als (online) ouderavond. In dat geval is hij korter en wordt het maken van de lunch weggelaten. Er is ook een vervolg op de (online) ouderavond beschikbaar, waarbij er dieper wordt ingegaan op de lunch.
Workshop ‘Voedseleducatie binnen de kinderopvang’.
Voedseleducatie, maar dan spelenderwijs. Dat is waar je mee aan de slag wilt. Wat is er aan materiaal en hoe kan je dit zo laagdrempelig mogelijk inzetten. Daar ga je mee aan de slag tijdens deze workshop.

We starten de workshop met informatie over het belang van gezonde voeding én voedseleducatie voor kinderen. Voedseleducatie is binnen de kinderopvang anders dan in het onderwijs. Waar vind je inspiratie en welk materiaal is er beschikbaar? Dit gaan we bekijken. We sluiten af met een opdrachtencircuit om zelf te ervaren hoe leuk voedseleducatie kan zijn.
Doelgroep: Pedagogisch medewerkers (KDV/BSO)
Duur: 1 tot 1,5 uur
Workshop ‘Smakelijke eters’.
Hoe werkt de smaakontwikkeling van jonge kinderen? Waarom is het soms zo moeilijk om kinderen iets nieuws te laten eten? Welke rol kun je hier als ouder in spelen? Met deze onderwerpen en ervaringen ga je samen aan de slag.

Als ouders van jonge kinderen, maak je keuzes rondom de voeding van jouw kind. Dit is niet altijd even makkelijk. Tijdens deze workshop leer je voeding door de ogen van jouw kind bekijken. Je wordt je bewust van het belang van smaakontwikkeling, je eigen voorbeeldfunctie en hoe je kunt bijdragen aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon van je kind. We gaan vooral praktisch aan de slag: je gaat kijken, ruiken en proeven, waardoor je zelf ervaart wat jouw opgroeiende kind meemaakt. Hierdoor begrijp je beter waarom je kind op een bepaalde manier reageert en hoe je daar als ouder mee om kunt gaan.
Deze workshop is ontwikkeld door het Voedingscentrum.
Doelgroep: Ouders van kinderen van 0-4 jaar, kinderdagverblijf.
Duur: 2 uur
Workshop ‘Aan de slag met kooklessen’.
Koken met je klas, hoe doe je dat?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het maken van een recept uit het programma ‘Kok in de klas‘. Net zoals je dit met je leerlingen zou doen; stap voor stap. Er komen tips & trics voorbij om de lessen zo goed mogelijk te laten verlopen. We nemen ook een kijkje in Lesportaal Chef! waar nog veel meer kooklessen en recepten te vinden zijn.
Deze workshop is een leuke activiteit tijdens een studiedag of school-overstijgende dag vanuit het schoolbestuur. Dit om even lekker, maar toch educatief, bezig te zijn.
Doelgroep: Leerkrachten en evt. pedagogisch medewerkers (bijvoorbeeld bij een IKC).
Duur: 1 tot 1,5 uur
Workshop Smaaklessen
Wil jij met jouw team aan de slag met Smaaklessen? Of ben je al begonnen en wil je er meer uithalen? Met een workshop ontvang je praktische informatie en tips zodat je na afloop direct aan de slag kunt met voedseleducatie!

Tijdens deze workshop ga je proeven, voelen, horen, ruiken en zien. Je ervaart zelf wat Smaaklessen is. Ook kom je meer te weten over de inhoud van Smaaklessen en over andere activiteiten rondom gezond en bewust eten op school. Tijdens de workshop wordt het lesportaal Chef! toegelicht. Hierbij wordt de link gelegd met De Gezonde School methode. Nadat je zelf volop kennis én ervaring opgedaan hebt, wissel je ideeën uit met andere deelnemers.
Doelgroep: Leerkrachten (en studenten in opleiding), intermediairs (GGD, JOGG, NME, diëtisten, koks, etc.), pedagogisch medewerkers
Duur: 2 tot 2,5 uur. De workshop is ook online beschikbaar en duurt dan 1 tot 1,5 uur.
Bijzonderheden:
Deze workshops heb ik ontwikkeld voor Team Smaaklessen van Wageningen University & Research. Je kunt de workshop rechtstreeks via mij boeken of via de website van Smaaklessen: Smaaklessen – workshops.
Aandacht voor vitaliteit op de werkvloer
Binnen het onderwijs en de kinderopvang ligt de werkdruk hoog. Dit is vaak een gegeven waar je weinig invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je hiermee omgaat. Hier kan Beter werkt. jou en jouw team mee helpen.

Samen met 2 collega’s geef ik workshops en trainingen voor Beter werkt. Dit doen we vanuit de visie dat body, food & mind met elkaar samenhangen. Tijdens de workshops en trainingen zetten we vooral in op stressreductie; we leren je proactief reageren in plaats van reactief. Dit doen we door in te zetten op:
Beter eten
Beter bewegen
Beter voelen
Beter ademen
Beter slapen
Doelgroep: Werkgevers/werknemers/teams op de werkvloer. Dit kunnen schoolteams, kinderopvangteams, maar ook teams binnen andere bedrijven of organisaties zijn.
Duur: op maat
Bekijk voor meer informatie de gelijknamige website

